Osmanlı mutfağı en lezzetli yemeklerin bulunduğu zamanlardır. Yüzyıllar öncesinde bulunan bu yemek tarifleri günümüze kadar geldi. Günümüzde bu yemekler çok sevilen ve özel yemeklerdendir. Sarayda yapılan bu yemekler günümüze herkesin evinde pişen yemeklerden oldu. Osmanlı yemeklerinde en çok kullanılan malzemeler kuru yemişler oluyor. Günümüzde kuru yemiş pek bir yemeğe kullanılmıyor. İşte en güzel Osmanlı yemek tarifleri…
Pestili Tutmaç Çorbası
Osmanlıdan günümüze gelen bu yemek için gerekli malzemeler
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 adet soğan
- 1 çay bardağı haşlanmış nohut
- 1 çay bardağı erişte
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
- Terbiyesi için 1 yemek kaşığı un, 2 su bardağı yoğurt, 1 adet yumurta
Hazırlanışında ise ilk olarak 4 su bardağı su kaynatılır. Daha sonra erişteler pişirilir ve nohut ile mercimek tencereye eklenir. Bu işlemden sonra yoğurdun içine yumurta ve un konularak kaynatılıp terbiyesi hazırlanır. Terbiyesi de eklendikten sonra yemek hazır olur.
Kavun Dolması
Gerekli malzemeler
- 1 adet büyük kanun
- 500 gram kıyma
- 1 orta boy soğan
- 3 fincan pirinç
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 avuç Antep fıstığı, kuş üzümü, dereotu, maydanoz
- 2 tatlı kaşığı kişniş
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
Yapışılanda ise ilk olarak soğan doğranıp kavrulur. Üzerine kuru yemişler eklenip kavurulur ve en son kıyma eklenip pişirilir. Daha sonra dereotu ve maydanoz eklenip 2 3 dakika pişirilir. Kavunun sap kısmı oval şekilde kesilir. İçerisindeki kısım çıkarılır ve hazırlanan harç eklenir. Fırında yarım saat pişirilir. Fırın 200 derece olmalıdır.
Soğanlama
En sevilen yemeklerden biri olan soğanlama için 4 adet soğan büyük bir şekilde doğranıp yağda kavrulur. Daha sonra içerisinde 1 su bardağı yeşil mercimek eklenir. Yeşil mercimekte kavrulunca salça ve baharatlar ilave edilir. Üzerine 2 3 dilim bayat etmek eklenir. En son da 4 adet yumurta bu ekmeklerin üzerine kırılıp kapağı kapatılıp pişmeye bırakılır.
Kuru Mutanca
Tereyağı eritilerek içerisine 10 adet arpacık soğan ve badem eklenip kavrulur. Rengi pembeleşince 500 gram dana eti eklenip pişirilir. 2 yemek kaşığı sirke ilave etmek gerekir. Daha sonra 5 adet erik, incir ve kayısı tarçınlı su ile kaynatılır. Daha sonra kıymanın üzerine bu karışım eklenir. 2 yemek kaşığı da bal ilave ettikten sonra 20 dakika pişirilir ve yemeye hazır olur.
Güllaç
Osmanlı mutfağının vazgeçilmez tatlısıdır. Malzemeler:
- 6 güllaç yaprağı
- 5 bardak süt
- 2 su bardağo toz şeker
- 1 su bardağı ceviz
- 2 paket vanilya
- 2 yemek kaşığı gül suyu
Hazırlarken sütü şeker ile kaynatıp içerisine gül suyu eklenir. Sonra bir kepçe süt koyup güllaç yaprağı yerleştirilir. Arasına cevizler eklenir ve yine süt eklenerek güllaç yaprakları eklenir. Bu şekilde kaç kat isterseniz yapabilirsiniz.