Osmanlı mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan kavun dolması tatlı ile tuzlunun en iyi karışımını ortaya koyuyor. Osmanlı’dan bu zamana kadar gelen bu yemek son derece değişik ve lezzetli bir yemektir. Yapımı zor gibi görünse de Aslında çok kolay bir yemektir. Kabının içerisinde hazırlanan et harcı ilave edilerek pişirilir. Bu durum kulağa çok garip gelse bile yaptıktan sonra lezzetine doyum olmadığını anlayacaksınız.
Osmanlı zamanında Özel günlerde yapılan yemekler arasında yer alıyor. Aynı zamanda padişahların en sevdiği yemeklerden biridir. Kavun dolmasının iç harcını yaparken çok sayıda kuruyemiş kullanılır nokta Osmanlı zamanında kuruyemişler daha çok yemeklerde kullanılır. Kavun dolması yemeğini mutlaka yapmanız ve misafirlerinize ikram etmeniz gerekir. Son derece lezzetli bir yemek olduğu için mutlaka denemeniz gerekiyor.
Kavun Dolması İçin Gerekli Malzemeler
Osmanlı mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan kavun dolması için gerekli malzemeler:
- 1 adet büyük boy kavun
- 300 gram dana eti kıyma
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 tane büyük boy beyaz soğan
- 2 kaşık tereyağı
- 1 kaşık zeytinyağı
- 1 su bardağı badem
- 2 yemek kaşığı Antep fıstığı
Kavun dışındaki bu malzemeler ile yemeğin iç harcı hazırlanır. Daha sonra bu harç kabın içine konularak fırına atılır. Mutlaka denemeniz gereken özel yemeklerden biridir. Her damak zevkine hitap etmese de bir kez olsun denenmesi gereken yemeklerden biridir.
Kavun Dolması Hazırlanışı
Kavun dolması hazırlarken ilk olarak kavunun sapı olan kısmını keserek içerisini temizlemek ve bir miktar oymak gerekiyor. Bu işlem tamamlandıktan sonra dolmanın iç harcını hazırlamak gerekiyor. Bademler sıcak suda bekletilerek daha sonra kabuğu soyulur. Daha sonra badem ve fıstıklar zeytinyağı ile birlikte kavrulur. Soğanlar ince ince kesilerek yağda kavrulur.
Daha sonra içerisine pirinç tuz ve kırmızıbiber eklenir kavrulmaya devam edilir. Bu işlem tamamlandıktan sonra badem ve fıstık harcın içine eklenir. Tüm malzemeler hazırlandıktan ve kavrulduktan sonra kavunun içerisinde doldurmaya başlamak gerekir. Kavunun içerisi doldurulduktan sonra 200 derecelik fırında yaklaşık yarım saat pişirmek gerekir.